Skolestarterne i barnehagen

Skolestarterne, den eldste aldersgruppen i barnehagen har en egen status og rolle i barnehagen. Som eldst har de lengst erfaring fra det å være barnehagebarn, og de har hatt mulighet til å være med på mange turer, opplegg og aktiviteter. De kjenner barnehagen og de voksne godt, og de kjenner barnehagens uteområder godt.

Det er viktig at det siste året i barnehagen oppleves meningsfyllt, spennende og lekfullt for denne aldersgruppen.  Leken har en fremtredende plass i alle barnas hverdag og skal inspirere til fantasi, skaperglede og livsutfoldelse. Læring er en prosess som foregår hele livet. Rammeplanen sier at vi skal ikke undervise barna, men legge tilrette for læringsprosesser og barns medvirkning.

I barnehagen ønsker vi å vektlegge noen basisferdigheter som kan være til hjelp for de eldste barna å ha med seg når de starter på skolen. Det å kle på seg selv og vite hva som er sitt, selvstendighet og trening på å holde orden på egne saker og rydde ting på plass etter seg er viktige og nyttige ferdigheter på veien videre over i skolen. Andre ting kan være det å klippe med saks, holde blyant og bruke limstift, tegne og male. Gjenkjenne navnet sitt og ha relativt klare begreper om tallmengder og bokstaver, er også godt å kunne og føle seg på trygg på.

       

Lek og samhandling med andre er grunnleggende og viktig for barn. De grunnleggende ferdighetene bidrar til trygghet som gir barna ønske om å gjøre nye erfaringer og eksprimentere. I barnehagen forsøker vi å legge tilrette for at de eldste barna skal få muligheter til å få erfaringer og opplevelser innenfor de ulike basisområdene, men også få mye tid til lek og utfoldelse. Med det håper vi å skape en best mulig sammenheng mellom barnehage og skole. Dette innebærer også et godt samarbeid med foreldre og skolen.    

En god veileder i barnehagen i tillegg til Rammeplanen, er kommunens egen Handlingsplan som vektlegger samarbeid og sammenheng mellom barnehage og skole.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: